Reveň vlnitá - Rebarbora - Rheum rhabarbarum ' Glaskins Perpetual '

Tip
89 Kč –16 %
rebarbora 1
89 Kč –16 % 75 Kč
Vyprodáno

Rebarbora - reveň vlnitá

Nenáročná trvalka

Chutná i léčivá zelenina

Kontejner 9 x 9 cm

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rebarbora je známá také pod názvem reveň. Je to vytrvalá rostlina dorůstající výšky až dvou metrů, patří do čeledi rdesnovitých.

Původem je rebarbora z Číny a Tibetu, v Evropě se pak pěstuje od 18. století.

Největší pěstitelé jsou v Anglii, připadá na ně 60 % z celkové produkce rebarbory.

Možná jste se s ní ještě nesetkali a je pro vás novinkou k ochutnání i pěstování.

Rebarbora má mohutný růst. Lodyha rebarbory je červenohnědá, ukončená chomáčem květů.

Postranní listy jsou velké, dlouze řapíkaté, mají srdčitý tvar. Rebarbora kvete v červenci a srpnu.

Rebarbora je nenáročná na pěstování. Dobře snáší i chladnější podnebí. Můžete ji klidně pěstovat v rohu zahrady.

Vyhovuje jí stinnější část zahrady, ale vydrží i na plném slunci. Protože je to rostlina robustnější, její umístění si dobře promyslete.

Je mrazuvzdorná, ale neprospívá v kyselých půdách a mokřinách.

Vyberte pro pěstování rebarbory tu část půdy na zahradě, která je dobře zásobená živinami.

Půdu můžete předem provápnit (přivápňujeme 1× za 3 roky). Osvědčené jsou výsevy na podzim do prohnojeného záhonu.

Lze ji však také předpěstovat v květináči nebo teplém pařeništi na jaře a v polovině května přesadit na místo určení.

Rebarbora vyroste zhruba za dva roky, pak je již dost velká na pravidelnou sklizeň a bude plodit zhruba dalších deset let.

Množit ji můžete dělením trsů nebo odnožemi ze starších rostlin, což je metoda účinnější a rychlejší.

Ke konzumaci se využívají řapíky listů. Nepoužívejte listové čepele, které obsahují velké množství kyseliny šťavelové

a jedovaté sloučeniny.

Řapíky očistěte a oloupejte, jako např. chřest, od tvrdé horní slupky a nakrájejte na kostičky.

Takto připravenou rebarboru můžete spařit vroucí vodou a ještě dooloupat tvrdší vlákna.

Pokud připravujete bublaninu ap., pokládejte rebarboru na těsto jako jiné ovoce, více ji však procukrujte, má lehce nakyslou až štiplavou chuť.

Tu způsobuje obsah kyseliny jablečné a citrónové.

Rebarbora se sklízí od konce května do konce června. Na další zpracování používejte pouze řapíky. Ty můžete buď celé zamrazit nebo uchovat jako rozvařený kompot.

Rebarbora by se měla sklízet a zpracovávat do 21. 6., pak již prý obsahuje větší množství kyseliny šťavelové.

Rebarbora není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Obsah šťavelanů obsažených v rebarboře může být škodlivý.

Rebarbora se nedoporučuje ani pro děti do 10 let. Rebarbora v malé dávce působí blahodárně na žaludek, protože pomáhá vstřebávat potraviny.

Působí na optimální tvorbu žluči a při větším množství působí močopudně.

Obsahuje velké množství vlákniny, je tedy vhodná při redukčních dietách. Váže na sebe tuk. Zdraví prospěšný je vysoký obsah vitamínu C, B a E.

Ten lidský organismus potřebuje zejména na jaře pro dobrý start a překonání jarní únavy. Z minerálů obsahuje draslík, hořčík a zinek.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení