Reveň vlnitá - Rebarbora - Rheum rhabarbarum ' Glaskins Perpetual '
Detailní popis produktu
Rebarbora je známá také pod názvem reveň. Je to vytrvalá rostlina dorůstající výšky až dvou metrů, patří do čeledi rdesnovitých.
Původem je rebarbora z Číny a Tibetu, v Evropě se pak pěstuje od 18. století.
Největší pěstitelé jsou v Anglii, připadá na ně 60 % z celkové produkce rebarbory.
Možná jste se s ní ještě nesetkali a je pro vás novinkou k ochutnání i pěstování.
Rebarbora má mohutný růst. Lodyha rebarbory je červenohnědá, ukončená chomáčem květů.
Postranní listy jsou velké, dlouze řapíkaté, mají srdčitý tvar. Rebarbora kvete v červenci a srpnu.
Rebarbora je nenáročná na pěstování. Dobře snáší i chladnější podnebí. Můžete ji klidně pěstovat v rohu zahrady.
Vyhovuje jí stinnější část zahrady, ale vydrží i na plném slunci. Protože je to rostlina robustnější, její umístění si dobře promyslete.
Je mrazuvzdorná, ale neprospívá v kyselých půdách a mokřinách.
Vyberte pro pěstování rebarbory tu část půdy na zahradě, která je dobře zásobená živinami.
Půdu můžete předem provápnit (přivápňujeme 1× za 3 roky). Osvědčené jsou výsevy na podzim do prohnojeného záhonu.
Lze ji však také předpěstovat v květináči nebo teplém pařeništi na jaře a v polovině května přesadit na místo určení.
Rebarbora vyroste zhruba za dva roky, pak je již dost velká na pravidelnou sklizeň a bude plodit zhruba dalších deset let.
Množit ji můžete dělením trsů nebo odnožemi ze starších rostlin, což je metoda účinnější a rychlejší.
Ke konzumaci se využívají řapíky listů. Nepoužívejte listové čepele, které obsahují velké množství kyseliny šťavelové
a jedovaté sloučeniny.
Řapíky očistěte a oloupejte, jako např. chřest, od tvrdé horní slupky a nakrájejte na kostičky.
Takto připravenou rebarboru můžete spařit vroucí vodou a ještě dooloupat tvrdší vlákna.
Pokud připravujete bublaninu ap., pokládejte rebarboru na těsto jako jiné ovoce, více ji však procukrujte, má lehce nakyslou až štiplavou chuť.
Tu způsobuje obsah kyseliny jablečné a citrónové.
Rebarbora se sklízí od konce května do konce června. Na další zpracování používejte pouze řapíky. Ty můžete buď celé zamrazit nebo uchovat jako rozvařený kompot.
Rebarbora by se měla sklízet a zpracovávat do 21. 6., pak již prý obsahuje větší množství kyseliny šťavelové.
Rebarbora není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Obsah šťavelanů obsažených v rebarboře může být škodlivý.
Rebarbora se nedoporučuje ani pro děti do 10 let. Rebarbora v malé dávce působí blahodárně na žaludek, protože pomáhá vstřebávat potraviny.
Působí na optimální tvorbu žluči a při větším množství působí močopudně.
Obsahuje velké množství vlákniny, je tedy vhodná při redukčních dietách. Váže na sebe tuk. Zdraví prospěšný je vysoký obsah vitamínu C, B a E.
Ten lidský organismus potřebuje zejména na jaře pro dobrý start a překonání jarní únavy. Z minerálů obsahuje draslík, hořčík a zinek.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.