Nejsme otevřeni veřejnosti. Zahrada, kde pěstujeme levandule není běžně otevřená pro volný prodej. Obsloužíme Vás rádi po předchozí dohodě.
Vyzvednutí e-objednávek na adrese: U Lípy 1576, Mníšek pod Brdy 25210

Reveň vlnitá - Rebarbora - Rheum rhabarbarum ' Glaskins Perpetual '

95 Kč –10 %
rebarbora 1
95 Kč –10 % 85 Kč
Momentálně nedostupné

Rebarbora - reveň vlnitá

Nenáročná trvalka

Chutná i léčivá zelenina

Kontejner 9 x 9 cm

Dostupnost jaro 2026

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rebarbora je známá také pod názvem reveň. Je to vytrvalá rostlina dorůstající výšky až dvou metrů, patří do čeledi rdesnovitých.

Původem je rebarbora z Číny a Tibetu, v Evropě se pak pěstuje od 18. století.

Největší pěstitelé jsou v Anglii, připadá na ně 60 % z celkové produkce rebarbory.

Možná jste se s ní ještě nesetkali a je pro vás novinkou k ochutnání i pěstování.

Rebarbora má mohutný růst. Lodyha rebarbory je červenohnědá, ukončená chomáčem květů.

Postranní listy jsou velké, dlouze řapíkaté, mají srdčitý tvar. Rebarbora kvete v červenci a srpnu.

Rebarbora je nenáročná na pěstování. Dobře snáší i chladnější podnebí. Můžete ji klidně pěstovat v rohu zahrady.

Vyhovuje jí stinnější část zahrady, ale vydrží i na plném slunci. Protože je to rostlina robustnější, její umístění si dobře promyslete.

Je mrazuvzdorná, ale neprospívá v kyselých půdách a mokřinách.

Vyberte pro pěstování rebarbory tu část půdy na zahradě, která je dobře zásobená živinami.

Půdu můžete předem provápnit (přivápňujeme 1× za 3 roky). Osvědčené jsou výsevy na podzim do prohnojeného záhonu.

Lze ji však také předpěstovat v květináči nebo teplém pařeništi na jaře a v polovině května přesadit na místo určení.

Rebarbora vyroste zhruba za dva roky, pak je již dost velká na pravidelnou sklizeň a bude plodit zhruba dalších deset let.

Množit ji můžete dělením trsů nebo odnožemi ze starších rostlin, což je metoda účinnější a rychlejší.

Ke konzumaci se využívají řapíky listů. Nepoužívejte listové čepele, které obsahují velké množství kyseliny šťavelové

a jedovaté sloučeniny.

Řapíky očistěte a oloupejte, jako např. chřest, od tvrdé horní slupky a nakrájejte na kostičky.

Takto připravenou rebarboru můžete spařit vroucí vodou a ještě dooloupat tvrdší vlákna.

Pokud připravujete bublaninu ap., pokládejte rebarboru na těsto jako jiné ovoce, více ji však procukrujte, má lehce nakyslou až štiplavou chuť.

Tu způsobuje obsah kyseliny jablečné a citrónové.

Rebarbora se sklízí od konce května do konce června. Na další zpracování používejte pouze řapíky. Ty můžete buď celé zamrazit nebo uchovat jako rozvařený kompot.

Rebarbora by se měla sklízet a zpracovávat do 21. 6., pak již prý obsahuje větší množství kyseliny šťavelové.

Rebarbora není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Obsah šťavelanů obsažených v rebarboře může být škodlivý.

Rebarbora se nedoporučuje ani pro děti do 10 let. Rebarbora v malé dávce působí blahodárně na žaludek, protože pomáhá vstřebávat potraviny.

Působí na optimální tvorbu žluči a při větším množství působí močopudně.

Obsahuje velké množství vlákniny, je tedy vhodná při redukčních dietách. Váže na sebe tuk. Zdraví prospěšný je vysoký obsah vitamínu C, B a E.

Ten lidský organismus potřebuje zejména na jaře pro dobrý start a překonání jarní únavy. Z minerálů obsahuje draslík, hořčík a zinek.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola