Máta peprná - Mentha piperita
Detailní popis produktu
Mátu zná asi každý pro její příjemnou mentolovou vůni a chuť.
V našich oblastech je doloženo používání máty už od dob středověku, nejstarší důkazy o jejím využívání pocházejí z Egypta.
Snad nejznámějším druhem máty je máta peprná (Menta piperita) z čeledi Hluchavkovitých.
Je jednou z nejvyužívanějších léčivých rostlin.
Máta podporuje normální činnost trávicího traktu a střev, posiluje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém, napomáhá relaxaci a spánku, působí proti nadýmání a napomáhá normální funkci dýchacího systému. Jako inhalace je vhodná u chorob dýchacích cest.
V oblastech mimo tropy se v Eurasii nachází asi 15 druhů máty. Jsou to vytrvalé byliny s plazivými oddenky. Snadno se mezi sebou kříží. Obvykle netvoří semena a rozmnožují se pouze vegetativně.
Máta peprná je křížence u nás rostoucí máty vodní a máty klasnaté. Bývá vysoká 40-80 centimetrů, má přímou lodyhu, kopinaté listy a růžové až světle fialové květy. Mátu sbíráme těsně před rozkvětem (květen-září), trhají se buď jen lístky nebo celá nať.
Z hlediska účinku je nejvýznamnější složkou silice. Hlavní obsaženou látkou je mentol
Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadují dostatek vláhy. Svědčí jim stinné či polostinné stanoviště, ale při dostatečné závlaze snesnou i slunce.
Pozor na to, že máty rostou v dobrých podmínkách velmi bujně a rychle se rozrůstají do šířky. Často je třeba omezit je zábranou zapuštěnou do půdy.
Máta se dobře pěstuje i v nádobách. Ty by však měly být pokud možno větší, aby v nich substrát příliš rychle nevysychal a nepřehříval se.
Mátám vyhovuje běžná zahradnická zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.
Kontejner 14 cm.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.